jueves, 15 de octubre de 2009

Ja tenim Llei de Salut Pública, i ara que?

Ahir al matí, despres de tres anys de feina, el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat la Llei de Salut Pública de Catalunya. Crec que això és una bona noticia i que amb aquesta llei la Salut Pública comença una nova etapa que enfortirà, de ben segur, el paper del mon local.
Pels qui no heu seguit el procés és important saber que l'objectiu prioritari era ordenar tot l'àmbit de la salut pública a nivell català (les actuacions, prestacions i serveis) per prevenir, vigilar i protegir a totes les persones i col.lectius.
I aquest matí hem preguntava que significarà això pel món local. Sobretot ara que amb el ple d'aquest dissabte la construcció del nou CAP a Sant Feliu es desencallarà amb la cessió del terreny. Doncs significarà més i millors serveis  tant al CAP com en els altres àmbits de la salut.

Serveis com són el suport per deixar de fumar, els plans de promoció de l’exercici físic i de l’alimentació saludable, la promoció d’entorns saludables. I la seguretat que d'altres prestacions que ja es feien queden regulades com són els controls dels establiments alimentaris, o de les aigues de consum humà.

Com deià ahir em Xavier Sabaté en el seu blog "Estem davant d’un llei progressista i transformadora, la primera llei de Salut Pública de l’Estat espanyol que incorpora les tendències internacionals més innovadores, que posa la salut com un element clau de l’agenda política, i que permetrà respondre a les noves necessitats “glocals” (global-local), garantint prestacions individuals i col·lectives, per generar confiança i seguretat en la ciutadania i en els agents econòmics i socials."