miércoles, 10 de marzo de 2010

No sóc de plàstic, REUTILITZA'M

Campanya conjunta de les regidories de Medi Ambient i Comerç, amb la col·laboració de l'Agència de Residus de Catalunya i Codines Centre Comercial, per la reducció de bosses de plàstic d'un sòl ús. Es repartiran bosses reutilitzables de roba a les famílies codinenques durant els propers mesos, es premiarà l'ús ...d'aquestes amb tiquets i es farà un sorteig el proper mes d'abril!


 
Les regidories de medi ambient i comerç de Sant Feliu de Codines volen fomentar el canvi dels hàbits de la població en relació a l’ús d’elements reutilitzables per transportar la compra.

La iniciativa vol fomentar que la població empri elements reutilitzables per transportar la compra enlloc de les bosses d’un sol ús i d’altres embalatges que han estat proporcionats a la mateixa botiga.

La campanya presenta diverses propostes als clients perquè evitin les bosses de plàstic. Les alternatives són caixes de plàstic o de cartró, el carret de compra, o bé bosses de rafia, cotó i compostables. Inicialment les families podran aconseguir una bossa de roba a les botigues i comerços del municipi i pel seu ús de caixes de plàstic o de cartró, el carret de compra, o bé bosses de rafia, cotó i compostables rebran tiquets per optar a guanyar lots de productes sostenibles. La campanya compta amb un fulletó explicatiu, elaborat l’Ajuntament on es remarca com i perquè s’ha de reduir el consum de bosses de plàstic.

La bossa de plàstic s’ha convertit en un símbol de la societat de consum i, alhora, en un paradigma de la cultura d’usar i llençar. Encara que la generació en pes de les bosses de plàstic d’un sòl ús no és molt elevada i tenint en compte el segon ús que sovint se’ls dóna com a bossa d’escombraries, cal destacar el gran nombre d’unitats de bosses d’aquesta tipologia generades (es calcula un consum a Catalunya de 14 milions de bosses cada setmana).

La distribució d’aquests elements també comporta un impacte sobre el medi, com a conseqüència de l’abandonament a l’espai públic, així com l’obstrucció de canonades, entre d’altres problemes. La realitat és que el 90 % de les bosses tenen un ús relativament curt, sovint restringit al trajecte des del comerç que la dispensa fins al domicili del consumidor. Alhora, la bossa de plàstic és un derivat del petroli i en la seva fabricació es consumeixen recursos i energia. Una bossa de plàstic necessita molts anys per descompondre’s de manera natural.